maanantai 7. lokakuuta 2013

Vuoden 1997 tapahtumat Kalajoella

Kalajoki voitti maakuntaviestin Vetelissä. Janne Ojala ankkurina maalissa

Kalajoen valtuuston eroava puheenjohtaja Väinö Oksanen kirjoitti Kalajoki-lehdessä, että projektit luovat mahdollisuuksia. Tästä lähtien Kalajoen kunta onkin ollut vahvasti mukana erilaisissa projekteissa ja saanut rahaa mitä ihmeellisimpiin projekteihin. Oulun läänin projektiprohmut ovat olleet Oulu, Kuusamo ja Kalajoki.
Alueen kunnat muodostivat Rieska-Leader yhdistyksen yhdessä Kokkolan alueen kuntien kanssa. Sen jälkeen Leader -rahoitusa on saatu erittäin erikoisiinkin hankkeisiin, joiden tulokset ovat olleet vähintäänkin kyseenalaiset.
Matkailuprojektia ryhtyi vertämään projektipäällikkö Kimmo Aalto. Tulokset olivat varsin niukat projektista.

Kalajoen MatkailuInstituutin johtajaksi pestattiin Kari Halonen. MatkailuInstituutti kuvui seuraavien vuosiena aikan kokoon. Se eli vain joidenkin mielikuvitusmaailmassa, mutta koskaan sillä ei ollut mitään merkittävää roolia Kalajoen matkailussa.

Kalajoen kunnanvaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin äänestyksessä suhteellisen vähän ääniä saanut Jouni Jyrinki. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Eero Nevalainen ja toiseksi varapuhenjohtajaksi valittiin Esko Lindström.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa Raili Myllylä seitsemättä kautta. Hän ei ole äänestäjien suosikki. Kalajoen kunnan ääniharava Erkki Aho sai ennätysmäärän ääni 243, mutta hänelle ei suotu paikkaa valtuuston puheenjohtajistoon, ei kunnanhallitukseen, ei lautakuntiin, eikä toimikuntaan. Hän jäi rivivaltuutetuksi, koska oli arvostellut kunnallista matkailutoimintaa varsin voimakkaasti.19.9.1997 kalajokiset saavutti suru-uutinen Arvo Väliverrosen kuolemasta. Väliverronen oli toiminut pitkään Kalajoen kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hän oli pidetty mies ja sovitteleva mies. Hänet vaihdettiin kesken kauden 1990 Raili Myllylään, koska Myllylä halusi taustavoimineen syrjäyttää Väliverrosen. Väliverronen pahoitti tästä niin mielensä, että se vaivasi häntä koko hänen loppuikänsä. Arvo Väliverroselle hankittiin kunnallisneuvoksen arvonimi 1991, mutta se oli laiha lohtu epäoikeudenmukaiselle syrjäyttämiselle.

Matkailuneuvojan paikkaa laitettiin avoimeksi. Määräaikaan mennessä hakeneista Erkki Aho oli ylivoimasesti ansioitunein ja pätevin. Ehkä tästä johtuen paikka jätettiin täyttämättä.

Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Eini Moilanen palasi kotitalousopettajaksi ja uudeksi Hiekkasärkät Oy toimitusjohtajaksi valittiin tuttu ja turvallinen Raija Mäkelä. Häntä oli helpompi ohjailla Kalajoen päättäjien kuin outoa henkilöä. Myös tietyt liikesalaisuudet pysyivät paremmin pimmennossa kun toimitusjohtaja oli tuttu ja turvallinen henkilö, joka ei kysele turhia,

KKTOL siirtyi Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymän alaisuuteen.

Kouluruokailuasiat nousivat puheenaiheiksi eri kylillä. Keskitetty systeemi sai runsaasti kritiikkiä, mutta siitä huolimatta se puskettiin läpi kuntalaisten vastustuksesta huolimatta.

Uimahallin paikasta alettiin keskustella. Yleisöäänestyksen perusteella paikka olisi ollut Kalajoen keskustassa, mutta kunnallisen Hiekkasärkät Oy:n edut vaativat uimahallia Hiekkasärkille kylpylän yhteyteen.

Tyngän pyörätiestä alettiin haaveilemaan ja aikanaan pyörätie toteutettiin kyläläisten toimesta. Päälystettä pyörätielle ei saatu, kun aktiiviset toimijat suututtivat piiri-insinöörin, joka esti rahoituksen pyörätien päällystämiselle.

Natura-asiat alkoivat olla ajankohtaisia. MTK vastusti Naturan toteutusta. Etenkin Rahjankylällä vastus oli kovaa. Naturaa vietiin kuitenkin eteenpäin vastustuksesta huolimatta.

Merisärkkää remontoitiin Summe Funi Ltd:n toimesta. Yhtiön toimitusjohtaja Juha Laitala oli paljon esillä asian johdosta.

Kalajoki-messut järjestettiin 24-25.5.1997. Näytteilleasettajia oli noin 100.

Kunniakierros tuotti 17000 mk.

Kalajoen Junkkarien aitajuoksijatytöt Anne Suvanto, Satu Santaholma, Anna Saari ja Mirkka Liimatta saavuttivat SM-pronssia.

Kalajoen kunta voitti Keskipohjanmaan maakuntaviestin Vetelissä.
Kalajoki voitti A-sarjan joukkueella Mauno Juola, Ari Pahkala, Satu Santaholma, Simo Törnvall, Kalle Junnikkala, Pirjo Prittinen, Petteri Tuura ja Janne Ojala. Kalle Junnikkala voitti osuutensa. Kalajoen II-joukkue B-sarjan 2. ja III-joukkue 30.

Hiihdon SM-viesteissä Kalajoen Junkkarit sijoittui viidenneksi 4x10 km:n viestinhiihdossa joukkueella Mauno Juola, Marko Santapakka, Kalle Junnikkala, Janne Ojala.

Jari Nerg JHT:n valmentajaksi

Kausi 1996-1997 pelattiin II-divisioonassa 
Jari Nerginvalmennuksessa. Maalivahteina pelasivat Harri Hieta ja Toni Määttänen. Puolustajian Ville Vähäsarja, Tomi Takkunen, Timo Suni, Arto Pisilä ja Marko Lastikka. Hyökkääjinä pelasivat Jukka Kodis, Janne Tohila, Antti Mäkelä, Tomi Reinikainen, Kalle Turpeinen, Tero Pisilä, Tuomas Rautio, Sami Markkanen, Marko Raiman, Juha Mäyrä, Jyrki Kortet ja Pasi Priuska. Näin Kalajoelle oli saatu aikaan kalajokinen joukkue.
Ykköskentän keskusmieheksi tuli Hermeksestä Petri Forsell ja joukkuetta vahvisti vielä Mika Ritoniemi.


Kauden avausottelussa JHT voitti Kajaanin Hokin numeroin 11-4, mutta hävisi Rovaniemen Kiekko-79 numeroin 3-6. JHT kärsi jatkoaikatappion Raahe-Kiekolle numeroin 6-7. Kuusamon Pallo-Karhut on ollut useasti vaikea vastustaja JHT:lle ja niin oli nytkin, sillä Kuusamossa JHT:lle tuli murskatappio numeroin 1-10. Peli oli jotenkin nihkeää, sillä Oulun Kiekko-Kettujen kanssa pelattiin tasapeli 5-5 ja Nivalan Cowboysille hävittiin 4-5. Lohtua toi voitto Tornion IHC:stä numeroin 7-5 ja Kajaanin Hokista numeroin 7-4.

Pekka Priuska nähtiin Junkkareiden edustusjoukkueessa jo keväällä 1980 ja I-divarissa kausilla 93/94 ja 95/96 sekä II-divisioonassa 96/97 ja 97/98. Hän on ollut yksi Junkkarien luottopelaajista. Pekka Priuska pelasi myös muutaman kauden Ylivieskan Pallossa. Pekan urheilutausta on erittäin monipuolinen. Hän kuului 13-vuotiaana piirin parhaimpiin maastojuoksijoihin ja menestyi myös keihäänheitossa ja 60 metrin juoksussa. Myös pyöräily kuului Pekan lajivalikoimaan. Vuonna 1983 kakkoseen nousseessa joukkueessa pelasivat sekä Pekka että Juha Priuska. Erinomaisena maalintekijänä tunnetun Juhan ura päättyi ennenaikaisesti polvivamman takia. Nuorin veli Pasi Priuska oli juniorina maan parhaita pyöräilijöitä saavuttaen SM-tempoajossa parhaimmillaan neljännen sijan. Hän nousi 16-vuotiaana II divisioonapelaajaksi jääkiekossa. Priuskan veljeksillä ja isä Esko Priuskalla on ollut merkittävä osuus kalajokisessa jääkiekkohistoriassa. Isä-Esko on ollut junkkarien talkoomiesten aatelia.

Timo Seikkulalle MM-hopeaa


Kaudella 1997-1998 JHT:n ykköskentän hyökkäysketjun muodostivat Mika Ritoniemi, Sami Markkanen ja Pasi Priuska. Näiden lisäksi joukkueessa pelasivat Kalle Turpeinen, nuori nivalalainen Antti Junttila, Mika Kangas, Janne PontoOulusta, Juha Mäyrä ja Timo Järvinen maalissa, Pasi Forsberg, Marko Tuomainen, Tero Pisilä, Janne Tohila, Pekka Priuska, Aku Joki-Erkkilä, puolustaja Pasi Järvinenja Jorma Malkamäki. Kauden aikana Kuopiosta tuli maalivahtiPasi Kolehmainen. Joukkuetta valmensi 15 vuotta Hermeksessä pelannut Lasse Mäntylä.

JHT voitti Ylivieskan Pallon numeroin 2-1, Närpiön Kraftin 7-2. Nivalan Cowboys kukistettiin kotiahalissa yli 600 katsojan todistaessa tapahtumaa numeroin 3-2. Närpiön Kraftille hävittiin 6-7, mutta Ylivieskan Pallo voitettiin 11-3. Viimeksi mainitussa ottelussa loisti JHT:n 16-vuotias Aku Joki-Erkkilä. JHT voitti myös Raahe-Kiekon numeroin 7-3 ja 6-2.Nivalan Cowboys hävisi JHT:lle numeroin 12-4 ja 4-3.KoMuHT: hävisi 6-3 ja pelasi Närpion Kraftin kanssa tasan 4-4. Maaliin oli hankittu Kalpasta
Pasi Kolehmainen. Nivalan Cowboysit yllätti Junkkarit numeroin 3-4, mutta Ylivieskan Pallo koki tappion 16-3 Tässä ottelussa Sami Markkasen salo oli 5+4 ja Mika Ritoniemi oli mukana kahdeksassa maalissa. Joukkueeseen oli nostettu omia junioreita Marko Tuomainen ja Marko Mattila sekä Janne Tohila. Raahe-Kiekolle kärsittiin 2-5 tappio, mutta Jeppis voitettiin numeroin 10-5 ja S-Kiekko 8-0.

Ylemmässä loppusarjassa JHT voitti Kajaanin Hokin puhtaasti 9-0, mutta kärsi toisessa ottelussa 2-3 tappion. Jeppiksen JHT voitti 7-4 ja Rovaniemen Kiekon numeroin 6-3. Kuusamon Pallo-Karhut hävisivät Kalajoella yli 1000 hengen katsojan todistaessa tapahtumaa numeroin 11-5. JHT hävisi Raahe-Kiekolle 4-6. JHT voitti Iisalmen PK:n numeroin 6-3, ja Jeppiksen 8-4 sekä Rovaniemen Kiekon peräti 13-5.


Play off ottelussa JHT kärsi 7-2 tappion IPK:lle , mutta voitti toisen ottelun 6-3. Play off-kierroksella Tampereen Koovee kuritti JHT:tä numeroin 12-2 ja 6-3 otteluissa pääsystä divariaksrsintaan.


Timo Seikkula voitti nuorten MM-hopeaa.

Timo Seikkula pelasi myös yhden liigaottelun TPS:n paidassa kaudella 97/98. Pääasiallisesti hän pelasi tuolla kaudella TuTo.sssa. Seuraavalla kaudella Seikkula pelasi KalPan joukkueessa. Timo Seikkula on Pittsburgin varaus vuodelta 1996 numerolla 238. Timo Seikkula pelasi JHT:ssä kaudet 94-95 ja 95/96. Hän kiekkoili nuorten maajoukkueessa. Kauden 96/97 hän pelasi turkulaisessa Kiekkko 67:ssä.

Ei kommentteja: