Vuosi 1990 Kalajoella

Paratiisikylpylä Oy:n Sanifani-kylpylä oli kiireesti rakennettu ja se vihittiin juhlallisesti käyttöönsä Matkailuliiton johtajan Bengt Pilströmin nauhan leikkauksella.

Kylpylällä oli ongelmia ja johtaja Seppo Mäki-Ullakko loi silmät ylös taivaaseen ...

ja kädet yhtehen liitti, mutta siitä huolimatta tulevaisuus näytti synkältä ja Kalajoen kunta joutui ottamaan koko Paratiisikylpylä Oy:n omalle kontolleen ja samalla n. 21.8 miljoonaan valuuttavelat korkoineen vastattavakseen sekä käyttökulut ja rahoituskulut tulevina vuosina.

Antti Haapakoski voitti 110 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden Plovdivissa Bulgariassa.

Kalajoella järjestettiin maastojuoksun SM-kisat ja Johanna Ylitalo sai SM-hopeaa.

Tapion Tuvan näyttelytilat viihittiin käyttöönsä ja tartolainen taitelija Eve Luiki järejsti taidennäyttelyn Kalajoella.

Viron maajoukkueen kapteeni Avo Keel siirtyi pelaamaan lentopalloa Kalajoen Riennon joukkueeseen.

Raution urheilukentän vihkiäiskilpailujen parhaasta tuloksesta vastasti Petri Keskitalo.

Kalajoen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Väinö Oksanen ja varapuheenjohtajiksi Jouni Jyrinki ja Anna-Maija Himanka.
Vappukulkuetta ei enää järjestetty. Työväen vappujuhla pidettiin Teatteritalolla, jossa juhlapuhujana oli kansanedustaja Juhani Vähäkangas.

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti hiihdettiin Kannuksessa 3.2.1990. Kalajoki sijoittui A-sarjassa toiseksi joukkueella Juho Prittinen, Janne Ojala, Kauko Himanka, Johanna Ylitalo, Tapani Ylitalo, Kalle Junnikkala, Simo Törnvall ja Jukka-Pekka Ojala. Johanna Ylitalo oli naisten osuus paras. Himanka sijoittui A-sarjassa sijalle 11. B-sarjan voitti Kalajoki joukkueella Päivö Paavola Sami Alho, Tero Löf, Katja Ojala, Antero Ala-Typpö, Mauno Juola, Kari Ojala ja Tapio Räihälä. Kuudennen osuuden nopein oli Mauno Juola ja seitsemännen osuuden Kari Ojala. Himanka II oli 27.s ja Kalajoki III oli 37.s

20-vuotiaiden naisten 10 km:n hiihdon Suomen mestaruuden voitti Johanna Ylitalo ja 5 km:n hiihdossa hän oli kolmas. MM-kisoissa Johanna Ylitalo oli 15 km:n hiihdossa 11. ja 5 km:n hiihdossa 34. 4x5 Km.n viestissä Suomen joukkue oli viides.

Kalajoen liikuntapuisto Hiihtomajan luona vihittiin käyttöönsä. Paikalla oli kansanedustaja Kalevi Mattila avaamassa liikuntapuisto käyttöön. Kalajoella järjestettiin maastojuoksun SM-kisat toukokuussa. 20-vuotiaiden 5 km:n matkalla Johanna Ylitalo sai SM-hopeaa.

Raution uusi urheilukenttä vihittiin käyttöönsä. Vihkiäiskilpailujen parhaasta tuloksesta vastasi Petri Keskitalo juoksemalla 100 m aikaan 11,06.

Antti Haapakoski voitti nuorten maailmanmestaruuden 110 metrin aitajuoksussa Plovdivissa Bulgariassa ajalla 13,74. Toiseksi sijottui Kuuban Alexis Sanchez ajalla 13,75. Antti Haapakoksi voitti aitajuoksun Suomen mestaruuden ajalla 13,73. Hän voitti aitajuoksun myös maaottelussa Länsi-Saksa- Suomi- Englanti ja maaottelussa DDR-Italia-Suomi. Hän voitti lajin myös Ruotsi-Suomi-maaottelussa ajalla 13,86.

Painonnostossa Juha Roukala sijoittui Pohjoimaiden mestaruuskilpailuisssa 110 kg:n sarjassa kolmanneksi. Juha voitti saman sarjan Suomen mestaruuden tuloksella 337,5 (152,5 , 185). 20-vuotiaiden SM-kisoissa 100 kg:n sarjassa Markku Roukala voitti hopeaa ja miesten sarjassa sijoittui SM-kisoissa neljänneksi. 23-vuotiaiden SM-kisoissa Mika Vihelä sijoittui 90 kg:n sarjassa kolmanneksi.

Painissa Ville Laitala sijoittui Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuissa sarjassaan neljänneksi. Antti Mäkelä saavutti Jukkarien toisen virallisen SM-mitalin Jyväskylässä pidetyissä vapaapainin mestaruuskisoissa 37 kg:n sarjassa. Mäkelä oli kolmas.

Voimistelussa KLL:n kisoissa lukio-yläaste-sarjan voitti Kirsi Kalliokoski ja toiseksi sijoittui Teija Kemppainen. Annukka Rönn oli viides. SVUL:n voimistelupäivillä 3-4. luokan sarjan voitti Outi Alasuutari ja 5-6. luokan sarjan voitti Anu Junnikkala, 3. oli Maria Ojala ja 4. Mari Saari.

Rautio-viikon juhlapuhujana oli professori Heikki Niskakangas.

Seitsemännet lumivestokisat Tapion Tuvalla voitti Åkerlundin perheen joukkue yhdessä Topi-Kalustajan joukkueen kanssa. Kalajoen Ladun joukkue voitti lumiveiston MM-hopeaa.
Tapion Tuvan näyttelytilat vihittiin käyttöönsä. Tartolaisen taitelijan Eve Luikin taidenäyttely oli esillä Tapion Tuvalla.

Kari Joki-Erkkilä voiti pulkkahiihdon MM-kisossa 10 km:n hiihdossa hopeaa ja 5 km:n hiihdossa pronssia. Kari Joki-Erkkilä voitti kaksi Suomen mestaruutta pulkkahiihdossa.

Purjekelkkailun MM-kisoissa Juha Junnikkala sijoittu kolmanneksi.

Virolaiset lentopalloilijat Avo Keel ja Kaido Kreen osallistuivat Kalajoen beachvolley kisoihin. Avo Keel pelasi lentopalloa Kalajoen Riennon joukkueessa kaudella 1990-1991. 57 maaottelun Keel oli aikaisemmin Viron maajoukkueen kapteeni ja myöhemmin Viron maajoukkueen päävalmentaja.

Jousiammunnassa Eero Hihnala voitti SM-hopeaa joukkuekilpailussa sekä SM-pronssia joukkuekilpailussa sekä TUL:n mestaruuden 55-vuotiaiden sarjassa. Mauno Takalo voitti SM-hopeaa joukkuekilpailussa kaksi kertaa ja SM-pronssia Fita-kierroksella. Takalo voitti TUL:n mestaruuden. Pentti Ainali voitti SM-hopeaa miesten joukkuekilpailussa kahdesti.

Jääkiekossa Junkkarien omista kasvateista pelasivat sarjakaudella 1990-1991 edustusjoukkuessa koko ajan Pekka ja Pasi Priuska sekä Timo Suni. Pekka Priuska palasi kolmen Ylivieskan vuoden jälkeen Kalajoelle. Junkkarti HT pysyi koko sarjakauden lohkossaan kolmen parhaan joukossa. Jan Jasko nousi sarjakaudella 1990-1991 valtakunnallistenkin lehtien otsikoihin tekemällä 126 (65+61) tehopistettä. Robert Pukalovic puolestaan tehtaili puolustajien ennätykseksi 89 (32+57) pistettä. Kalajoen kuplahallissa oli keskimäärin yli 1000 katsojaa Junkkarit HT:n jääkiekko-otteluissa.

Isokallion moottoriurheilurata vihittiin käyttöönsä. Särkkäin kortteliajot voitti GIFin Tony Gorin.