keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Himangan uuden yläasteen rakentaminen
Kesäkuun alussa 2003 alkoi Himangan uuden yläasteen kouluhankkeen toteuttaminen. Ensimmäisenä vaiheena on erillisen teknisen työn tilan rakennuksen saaneeraus. Rakennus tulee kokonaan puu- ja metallityön tiloiksi siten, että se täyttää myös yläasteen tarpeet. Rakennukseen tulee korkeampi kattoa, koska nykyaikeinen lvi-tekniikka tarvitsee tilaa vanhaa enemmän. Tarjouskilpailun perusteella valittiin pääurakoitsijaksi Himangan kuljetus, LVI-urakoitisjaksi LVI-Kivelä ja sähköoöurakoitsijaksi Sähköliike Kalajoki. Pääurakoitsijan vastaavana mestarin on Janne Pentinmikko ja rakennuttajan valvojaksi palkattiin puolipäiväisesti Mauri Ketola Kalajoelta.

Koska tämän ensimmäinen vaihe on valmis syyskuun loppuun mennessä, joudutaan Kirkonkylän koululla järjestelemään parin ensimmäinen kuukauden ajan uudelleen. Näin kirjoitti Himanka-lehti. Käytöstähän poistuu kolme opetustilaa: Englannin ja tekstiilityön luokka sekä kaksi erityisopettajien pienempää tilaa. Toinen näistä on toiminut myös kouluterveydenhoitajan vastaanottotilana. Korvaavat tilat on järjestettävä päärakennyksesta.

Heti vuodenvaihteessa alkaa uusien tilojen rakentaminen yläasteen käyttöön. Laajennus tulee vanhan päärakennuksen jatkoksi Leipämäentielle päin. Tähän koko hankkeen toiseen vaiheeseen saadaan valtion rahoitusta 50 % eli noin yksi miljoona euroa. Uudisrakennus on valmis vuoden 2004 loppuun mennessä. Uuteen osaan tulee koko uuden koulun kaikki hallintotilat eli kansliat ja opettajienhuone aputiloineen. Samoin uuden osan ja nykyisen päärakennuksen yhteiset varastotilat, terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanottotilat sekä erityisopetuksen tilat, kirjoittaa Himanka-lehti 2003.

Välittömästi uuden osan valmistuttua ala-asteen oppilaat ottavat sen käyttöönsä tammikuussa 2005 ja alkaa koko hankkeen kolmas vaihe eli vanhan päärakennuksen saneeraus. Alakerrassa yksi luokka ja sen vieressä olevat halintotilat yhdistetään ruokalaksi. Keittiö myös saneerataan uusimalla osa laitteista ja jrjestämällä ruuanjako uudelleen.

Saneeraukseen kuuluu myös ilmatoinnin uusiminen. Suuret yhteisvessat poistuvat käytöstä ja tilalle tulee joukko pieniä yhden henkilön wc-tiloja. Ulkonaisesti suurin muutos on räystäillä varustetu aumakatto, kuten ensimmäisessä vaiheessakin. Sen alla viedään ilmastointikanavat uuden osan kanssa yhteisestä lvi-konehuoneesta vanhalle puolelle. Vanhan koulun saneeraus saadaan valmiiksi keväällä 2005 j sen kustannuksiin ei ainakaan vielä ole luvissa valtion rahoitusta, kirjoittaa Himanka-lehti 2003.

Uudet koululait eivät enää tunne jakoa ala- ja yläasteeseen. Uudesta Kirkonkylän koulusta tuleekin luokkien 1-9 peruskoulu, jolla on yksi hallint rehtoreineen ja johtokuntineen. Se tulee tuomaan mukanaan kulujen pienenemistä, koska sekä tilat että henkilökunta ovat joustavasti koko koulun käytössä.

Kun koko hankkeen kaikki kolme vaihetta on viety läpi, alkaa muutto uusiin tiloihin kesällä 2005 ja syksyllä 2005 otetaan koko uusi Kirkkonkylän koulu käyttöön. Näin saadaan vihdoin käyttöön yli kymmenen vuotta tavoitteena ollees asianmukaiset tilat myös vanhalle yläasteen koululle, joka on toiminut yli 20 vuotta väliaikaisiksi luokitelluissa tiloissa.

Hanke tulee olemaan Himangan kunnan historiassa taloudellisesti suurimpia – ellei suurin. Onneksi vanhaan pelivaraa on aikanaan säästetty. Kuitenkin joudutaan jatkossa miettimään tarkkaan, miten luotu korkea palvelutaso sekä perusturvan ja opetuksen puolella voidaan ylläpitää. Siinä on jo nykyisillä luottamusmiehillä vastuullisina päätöksentekijöinä mahdollisuus tehdä kerrankin suuria päätöksiä, kirjoittaa Himanka-lehti 2003.

Lähdeaineisto: Himanka-lehti 2003

Ei kommentteja: