torstai 5. tammikuuta 2017

A. G. Östman – Kalajoen kirkonrakentaja ja laivojen rakentaja

A.G. Östman ssyntyi Pedersöressä elokuun 17. päivänä 1819 ja kuoli Kalajoella maaliskuun 25. päivän 1900.
G. Östman oli kautta maan tunnettu taitava itseoppinut laivanrakentaja ja rakennusmestari. Monet kymmenet erikokoiset laivat Pohjanmaalla on 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennettu hänen johdollaan. Kuuluisin niistä lienee vuonna 1874 valmistunut Kalaja-laiva, joka seilasi maailman merillä, kuten Itä-Intiassa, Kiinassa, Australiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Rahtia kuljettanut Kalaja oli kovan onnen laiva. Itä-Intian vesillä singaporelainen höyrylaiva ajoi sen päälle vaurioittaen sitä pahoin. Mutta Atlantilla oli vielä pahempi onnettomuus: New Foundlandin vesillä saksalainen alus ajoi sen päälle huhtikuussa 1885. Kalaja-laiva upposi, ja yksi merimies hukkui.

Paitsi laivanrakentajana oli A. G. Östman taitava myös muussa rakentamisessa. Hänen johdollaan rakennettiin vuonna 1879 Kalajoen kirkko. Edellisen kirkon oli salama polttanut 1869. Myös valtio käytti Östmanin rakennustaitoa rakennuttamalla hänellä Oulun kasarmeja.

Östmanilla oli suuri perhe, 10 lasta. Pojat olivat isänsä mukana rakennustöissä ja jatkoivat niitä hänen jälkeensä. A. G. Östman uskalsi ottaa vaikeankin työn tehtäväkseen. Jos pojat joskus epäilivät työn onnistumista, he saivat vastaukseksi: ”Me teke tämä ja me osaa teke tämä”. Pedersöressä syntyneenä Östmanin äidinkieli oli ruotsi.

Vanhemmat
maanviljelijä Lars Johan Johansson ja Lena Andersintytär
Puoliso
Kustaava (Gustafva) Westerman, syntynyt 4.5.1823 Pietarsaaari, kuollut 1.4.1896 Kalajoki, vanhemmat kyyditsijä Adolf Ludviginpoika Westerman ja Anna Antintytär


Lähdeaineisto: Keskipohjalaisia elämäkertoja ISBN 951-97331-0-8

Ei kommentteja: