torstai 19. tammikuuta 2017

Pommitukset alkoivatEn ole nukkunut kahteen vuorokauteen. Taisteluja ei ole ollut, mutta valppaana olemme olleet. Joukkueemme johtaja on meitä pitänyt kokemattomuuttaan kaikkia asemissa, vaikka puolet olisi riittänyt. Vihdoin pääsimme nukkumaan, mutta oli niin kylmä, että tuntui kuin olisi sydänkin jäätynyt. Nukuin kuitenkin tunnin verran ja sitten olin taas partiossa. Hermostomme olivat kireällä ja niin oli vartiomiehilläkin. Kun tulin partiosta, hän ampui minua, vaikka huusin tunnussanan. Hän ampui pimeässä onneksi ohi. Samalla hän huomasi erehdyksensä. Kova tulitaistelu jatkui linjoilla, Emme vielä tiedä, milloin on meidän vuoromme. En lakkaa ihmettelemästä vieläkään, miksi ihmiset ovat niin raakoja, että rupeavat toisiaan teurastamaan.

Menimme 7.12.1939 töihin ja asemiin, mutta satoi niin paljon kranaatteja, että joukkuen johtaja määräsi meistä osan korsuun suojaan. Kylän väki oli kiireesti evakuoitu pois ja oli pitänyt heittää kaikki omaisuus sellaisenaan kuin se oli lähtöhetkellä. Tiesimme tämän ja me päätimme uhmata kranaatteja mennäksemme kylään, joka olikin aivan lähellä, Salmu, Stolp ja minä menimme erääseen navettaan, josta kuului nälkäisten eläinten ammuntaa ja inumisia. Oli surkeaa nähdä niiden kituvan nälkäisenä. Miedän oli pakko lopettaa niiden kärsimykset. Otimme porsaan itsekukin selkäämme ja silloin tällöin ammusten viheltäessä räjähtäen maastoon, löimme maihin ja pääsimme onnellisesti korsuun. Olime saaneet sinne kaminan, joten juhlimme herkullisella porsaankäristyksellä aina kun siihen oli tilaisuutta, Täältä muuten hyvi kuulee,milloin ampuu omat miehet ja milloin vihollisen. Kello 6 on Salmulla ja minulla partiovuoro. Partiomme parettain.

Olemme 8.12.1939 parasta aikaa neljä miehen ryhmäasemissa. Olen väliaikaisesti ryhmän johtaja. Olimme saaneet häthätää kaivettua asemat, kun hirvittävä tykktuli kohdistui tälle alueelle. Ammuksia räjähteli kymmeniä yhtä aikaa. Odotimme sen enteilevän hyökkäystä. Yöllä taas olimme partiossa. Tähän asti olemme vielä hengissä. Hyvä Jumala, lopeta sota, rukoilin. Ala anna noin suurta rikosta tapahtua. Sinuun luotan, sinä jos hyväksi näet niin kuolen, enkä von kohtaloani välttää. Suojele perhettäni minun jälkeeni. Jos niin on, että elän tämän kauheden läpi, on se sinun jalomielisyttesi ansiota syntistä ihmistä kohtaan. Amen.

Vaimolleni olen lähettänyt kolme kirjettä. Vielä eivät ole venäläiset hyökänneet asemiamme vastaan. On iltapäivä. Tänään on ollut rauhallista. Meille annettiin määräys pakata reppumme lähtövalmiiksi.
Olemme muuttaneet pois vähäksi aikaa asemistamme. Tänne kuuluu kylläkin sodan melske. Toissa yönä olimme niin väsyneitä, että osa pojista nukkui montun pohjalle, vaikka oli kova pakkanen. Sievin poikain teltassa kävimme hetken tapaamassa tuttuja. Siellä lauloi kaksi poikaa vavavina virsiä. Oli liikuttava kuunnella, kuinka hartaana ja antaumuksella he lauloivat.

Olimme vielä 11.12.1939 Palmusaaressa. Levähdämme, sömme, juomme ja nukumme. Väliaikoina pojat evakoivat, sillä onhan lähitalot täynnä ruokatroeita ja muuta. Kaikkia hakuja ja tuonteja he sanovat evakoimiseksi. Hupanen tapaus sattui hyökkäysvaunuesteen teossa. Olimme jo siirtynet tällaiseen tehtävään, oli väsyttävä yö. Meitä oli ankarasti kiellety polttamasta tupakkaa, koska se olisi pimeäll näkynyt ryssän puolelle. Mieliteko yhä kasvoi tuntien mukana. Pojat keksivät kaivaa kuopan esteen laitaan, johon mahtui kolme miestä kerrallaan hartioita myöten piiloon, polttaen siteen siellä kolossa. Joukkueenjohtajta huomasi poikain jalat kuopasta. Hän luuli poikain olevan niin uupuneita ja sen takia hän rupesi esitelmöimään, kuinka vaarallista on nukkua kovalla pakkasella ja lopuksi hän komensi vetämään pojat jaloista pois kuopasta, Pojat nousivat, nauroivat äänekkäästi ja katsoivat toisiaan mikäli pimeässä näki.

Nukuimme viime yönä kaksitoista tuntia. Olemme levänneitä. Pojat kertoivat kokemuksiaan. Joku toteaa että on suotta opettaa sotilasta lyömään maihin, sillä jokainen ilman muuta, vaistomaisesti lyö itsensä maahan kranaattien räjähdellessä. Voltteri kertoi olevansa niin väsynyt, ettei muista enää kamppeitaan ja olevansa puoli sokea ja hermostunut. Eräs mies tuli lievasti hermosairaaksi ja hänet siirrettin keittiömieheksi.

Pojilla on tällähetkellä ruokaa yllinkyllin ja tupakkaa toistakymmentä laatikkoa mieheen. Pojat ovat nyt reiluja. He ottavat yliannoksia ruokaa, paiskaavat loput metsään ja tupakkaa he tarjoavat jatkuvasti kohteliaasti toisilleen. Heittelevät pitkiä natsoja, Evakoinnin ansiosta oli myös makeisia yllin kyllin monta päivää, olihan niitä kauppojen varastoissa. Tulihan syötyä, sodan jalkoihin ne kuitenkn olisi jäänyt.


Lähdeaineisto Sotavuodet Kalajoki

Ei kommentteja: